Използването на стоящо бюро може да намали риска от рак на гърдата, показва проучване

47

Седенето за по-дълги периоди повече от удвоява риска от тройно отрицателен рак на гърдата. Експертите сравняват рака въз основа на генетичната предразположеност на жените към упражнения. Тези, които са склонни към повече физическа активност, са с 41% по-малко застрашени от тумори

Учените откриха „сериозни доказателства“, че упражненията и ограничаването на заседналия живот намаляват риска жените да се разболеят от болестта, пишат dailymail.

Вече има доказателство за ясна причинно-следствена връзка между поддържането на активност и по-ниския риск от рак на гърдата, смятат експертите. Благотворителните организации приветстваха констатациите, базирани на данни от 130 000 жени, като казаха, че те показват колко жизненоважни могат да бъдат „малки, здравословни промени в начина на живот“.

Проучването не разглежда специално стоящите бюра, но те стават все по-често срещани в офисите сред хората с болки в гърба. Всяка година в Обединеното кралство се откриват около 55 900 нови случая на рак на гърдата, което го прави най-разпространеният рак в страната.

Това е четвъртата най-смъртоносна форма на рак в страната, убивайки 11 500 годишно. В САЩ то поразява 264 000 годишно и убива 42 000.

Проучването, публикувано в British Journal of Sports Medicine , разглежда данни от 130 957 жени от европейски произход. От тях 69 838 са имали тумори, които са започнали да се разпространяват, а 6 667 са имали рак, който все още не е направил това. Те са сравнени с контролна група от 54 452 жени без рак на гърдата.

Международен екип от учени идентифицира гени, свързани с липсата на упражнения и заседналото поведение през целия живот. Това им помогна да филтрират факторите на начина на живот, които може да са изкривили предишни проучвания, които разкриха връзка.

Например, хората, които спортуват много, също могат да се хранят здравословно, което може да обясни по-ниския риск от рак. Но гените, които са свързани с харесването на кафе, не са непременно свързани с факторите, свързани с начина на живот.

Резултатите показват, че хората с генетични варианти, свързани с активния начин на живот, са по-малко склонни да развият всички видове рак на гърдата с 40 процента. Хората, които имат гени, показващи, че са седнали за по-дълго време, са имали 104% по-висок риск от тройно негативен рак на гърдата – най-трудната за лечение форма на заболяването.

Тези констатации са последователни при видовете тумори с отрицателен хормон, които са склонни да растат по-бързо от рак на гърдата с естроген или прогестеронови рецептори. Екипът, включващ експерти от университета в Бристол, каза, че констатациите предоставят „силни доказателства“, че по-голямата обща физическа активност и по-малкото време в седнало положение вероятно ще намалят риска от рак на гърдата.

Пишейки в списанието, изследователите казаха: „Увеличаването на физическата активност и намаляването на времето, прекарано в заседнал живот, вече се препоръчват за превенция на рака.

„Нашето проучване добавя допълнителни доказателства, че подобни промени в поведението вероятно ще намалят честотата на бъдещи случаи на рак на гърдата.

„По-широкото възприемане на активен начин на живот може да намали тежестта от най-често срещания рак при жените.“

Д-р Kotryna Temcinaite, старши изследователски мениджър комуникации в Breast Cancer Now, каза: „Една жена е диагностицирана с рак на гърдата в Обединеното кралство на всеки 10 минути. „И ако нищо не се промени, това ще нарасне до една жена на всеки осем минути през следващите 10 години.

„Спешно трябва да намерим нови начини да предотвратим развитието на тази опустошителна болест у хората.

„Въпреки че много фактори могат да повлияят на вероятността някой да бъде диагностициран, ние вече знаем, че физическата активност е свързана с по-малък шанс за развитие на рак на гърдата.“

Тя каза, че „иновативното“ проучване укрепва съществуващите доказателства за важността на упражненията и намаляването на седенето за намаляване на риска от рак на гърдата.

Д-р Temcinaite добави: „Поддържането на здравословно тегло, ограничаването на приема на алкохол и колкото е възможно по-активен, могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на болестта.

„Това изследване подчертава колко жизненоважно е да подкрепяме хората да започнат да правят малки, здравословни промени в начина на живот, които могат да повлияят положително на здравето им и да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова