Става въпрос за черния чай, за който професорът по превантивна медицина и обществено здраве Фернандо Родригес Арталехо, твърди, че е свързан с понижаването на риска от смърт. Ползите от чая в това отношение, се доказват от проучване, провеждано в продължение на цели 10 години
Пиенето на чай е свързано с по-нисък риск от смърт, показва ново проучване, за което предаде БГНЕС.
Това е добре дошло изследване за тези, които смятат, че пиенето на чай е едно от ежедневните удоволствия в живота.
Проучването показва, че в сравнение с хората, които не пият чай, при хората, които консумират две или повече чаши всеки ден, рискът от смъртност е с 9-13% по-нисък, твърдят изследователите, за което съобщава „Гардиън“. Констатациите, публикувани в Annals of Internal Medicine, сочат, че резултатът е един и същ, независимо от това дали човекът добавя мляко или захар към чая си, или каква е предпочитаната от него температура. Резултатите са еднакви и независимо от генетичните варианти, които влияят върху скоростта, с която хората разграждат кофеина.
Изследователите от Националния институт по здравеопазване на Великобритания са използвали данни от Биобанката на страната, в която 85% от половин милион мъже и жени на възраст от 40 до 69 години са съобщили, че редовно пият чай. От тях 89% твърдят, че пият черен чай. Проучването е проведено с въпросник, на който е отговорено от 2006 до 2010 г. и е проследено в продължение на повече от десет години.
Фернандо Родригес Арталехо, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Автономния университет в Мадрид, определи изследването като „значителен напредък в областта“.
Той заяви, че повечето проучвания са проведени в Азия, където зеленият чай е най-разпространен, а малкото извън континента са „малки по обем и с неубедителни резултати“.
Арталехо каза: „Тази статия показва, че редовната консумация на черен чай (най-широко консумираният чай в Европа) е свързана с намаляване на общата смъртност и особено на смъртността от сърдечносъдови заболявания в продължение на 10 години при възрастно население на средна възраст, предимно бяло.“
През ноември в. „Гардиън“ съобщи, че пиенето на кафе или чай може да бъде свързано с по-нисък риск от инсулт и деменция, според най-мащабното подобно проучване. Изследователи от Медицинския университет в Тиендзин, Китай, установиха, че хората, които консумират две до три чаши кафе или три до пет чаши чай дневно, или комбинация от четири до шест чаши от двете напитки, са с най-нисък риск от инсулт или деменция. При тези, които са пиели две до три чаши кафе и две до три чаши чай дневно, рискът от инсулт е бил с 32% по-нисък.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment