САЩ ще наложат нови санкции на Русия, ако се проведат референдуми

1023

Това каза заместник-ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ. Според него „икономическите разходи се отразяват тежко на Русия и това е тежък удар за нея

Съединените щати могат да наложат нови мерки срещу Москва, включително допълнителни икономически санкции, ако се проведат референдуми за повторното включване на контролираните от Русия части на Украйна в Руската федерация, заяви Ведант Пател, първи заместник-ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

„Можем да предприемем редица мерки срещу Русия, независимо дали става дума за икономически санкции или други мерки“, каза той в отговор на свързан с това въпрос.

Според него „икономическите разходи се отразяват тежко на Русия и това е тежък удар за нея.

„Руската икономика е толкова силно обвързана с изкопаемите горива, че няма значителна алтернативна индустрия, която да компенсира спада на печалбите от продажбите на нефт и газ. Така че това е пример за това как нашите действия продължават да принуждават Русия да носи отговорност“, заяви той.

По-рано руското посолство във Вашингтон категорично отхвърли предложената от американската администрация интерпретация на случващото се като част от специалната военна операция на Русия в Украйна, пише БГНЕС.

Според изявлението на посолството Русия връща „мира в освободените територии“ и създава „условия за нормален живот и равни права за гражданите, независимо от етническия и езиковия им произход“. Посолството подчерта, че руското ръководство и преди е заявявало, че населението на тези територии ще решава самостоятелно своето бъдеще.

По публикацията работи: Станислава Гавазова