Пет български града ще се потопят в японската култура от утре

От утре в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора ще се проведат дни на японската култура

Дни на японската култура ще има в пет български града. Калиграфия, икебана и кино ще има в поредицата от събития, което започват утре за 33-и път в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, Това съобщават организаторите от посолството на Япония в България и клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

От 1 до 30 септември в зала „Триъгълна кула на Сердика“ на Регионалния исторически музей – София, продължава експозицията „Форми на хартия“ с инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури.

На 2 и 3 септември в Пловдив гостува изложбата „Кимоното – традиция и бъдеще“.

Снимка: Посолството на Япония в България

Във Варна на 5 септември се открива изложба на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от Изтока“ . До 18 септември ще бъдат показани 55 творби на четирима автори. Събитието има за цел да демонстрира разнообразието в подходите и художествения език, стилистика и интерпретации чрез техниките на източната четка и туш. Ще бъдат представени традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).

„София Екиден маратон“ ще се проведе за осма поредна година под патронажа на японското посолството, в чест на 137-годишнината от Съединението на княжество България и Източна Румелия с желание да се популяризира щафетното бягане и в България. Тази година началото му е на от 9:00 ч. на 6 септември, а мястото – пред националния стадион „Васил Левски“.

„Панорама на японското кино“ ще има в Бургас от 12 до 14 септември. Предвидени са три безплатни прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация – „Красива звезда“, „Банан? По това време на нощта?“ и „Мечът на умиротворението“ – в Морското казино, зала „Петя Дубарова“.

„Икебана – чудесата на цветята“ е поредица от изложби, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя. Нейните издания ще се състоят през септември и октомври – от 14 до 19 септември в София (арт галерия в НДК), от 28 септември до 2 октомври – в Пловдив, и от 4 до 9 октомври – в Стара Загора. Ще има съпътстваща работилница по икебана за деца или възрастни.

На 20 септември в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ е концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия. Ще бъдат изпълнени песни от японски композитори – Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото, редом с произведения от българската и световна музикална класика.

Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в катедра „Японистика“ е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември – на Европейския ден на езиците, в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

Три дни по-късно във Варна пък ще се състои лекция на тема “Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори” с водещ Светлана Иванова, специалист по история на Япония. Тя ще разкаже как фактори от общогеографско естество играят фундаментална роля при формирането на японската цивилизация.