„Зомби лед“ може да повиши световното морско равнище с най-малко 27 сантиметра

220

Това сочи ново проучване. Съавтор на изследването обяснява, че т. нар. „зомби лед“ представлява лед, който все още е прикрепен към по-дебели участъци, но вече не се захранва от главните ледници, които получават по-малко сняг. По думите на изследовател повече от 120 трилиона тона лед е обречен да се превърне във вода заради климатичните промени

Ледове от Гренландия ще повишат световното морско равнище с най-малко 27 сантиметра, предаде Асошиейтед прес, цитирайки ново проучване.

Т.нар. „зомби лед“ е този, който все още е прикрепен към по-дебели участъци, но вече не се захранва от главните ледници, които получават по-малко сняг. Той се топи заради климатичните промени, обяснява Уилям Колган от Геоложката служба на Дания и Гренландия, който е съавтор на изследването.

„Това е мъртъв лед. Просто ще се стопи и ще изчезне от ледената покривка“, разяснява експертът в интервю. „Този лед отива в океана, независимо от климатичния сценарий, който приемаме сега“.

Водещият автор на проучването Джейсън Бокс казва, че това е „по-скоро като да си с единия крак в гроба“.

Неизбежните 27 сантиметра в изследването повече от два пъти надхвърлят очакванията за покачване на морското равнище на изследователите от топенето на ледената покривка на Гренландия.

Проучването, публикувано в изданието „Нейчър клаймит чейндж“, предупреждава, че може да се стигне и до 78 сантиметра ръст на морското равнище.

Според един от авторите на новото изследване повече от 120 трилиона тона лед е обречен да се превърне във вода.

По публикацията работи: Пламена Сутева