Радев, Донев и Христов обсъждат: Какви са възможностите за получаване на повече газ от Гърция(ВИДЕО)

Президентът, премиерът и енергийният министър на България са на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“. Причината за тази среща са възможностите н България да получава повече газ от южната ни съседка

„Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурността на доставките и засилена конкуренция“, това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“ по повод възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Това изисква да бъдем свързани и с другата газова връзка, която очакваме да работи от 1 октомври, заяви държавният глава.

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите зя внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона, заяви Радев.

В разговора участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.