Любопитно

Българи са сглобили камерите, които ще контролират полета на мегаракета към Луната

Инж. д-р Петко Динев е от Казанлък. Той е главен конструктор на 14-те камери, разположени по тялото на почти 100-метровата мегаракета Ес Ел Ес. Камерите издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса. Известно е, че всички платки на камерите са тествани на българска земя. Изработването на корпуса им също се е случила в България

14 камери, изработени от българи, са разположени по тялото на новата мегаракета на НАСА – 98-метровата Ес Ел Ес, съобщи БТА, цитирайки главният им конструктор инж. д-р Петко Динев.

Оптичните уреди ще контролират правилната работа на двигателите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождаването на новата спускаема капсула „Орион“, по време на първия полет на ракетата Артемис 1 днес от стартовия комплекс 39B в космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Камерите, които ще следят полета към Луната, са създадени във фирмата на казанлъчанина Петко Динев, издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното. Обективът е специално изработен. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на космическия оптичен уред.

Всички платки на камерите са тествани в България, насищането на компоненти върху тях, подготовката и изработването на корпуса им са реализирани също у нас. Камерите са сглобени също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките. Можем с гордост да кажем, че изделията са дело на български ум и ръце, обяви Петко Динев, който е доктор на науките в САЩ.

Той е възпитаник на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен ръководител бил популярният физик Теодосий Теодосиев, випускът на Динев бил първият за младия тогава учител.

Динев е работил и в лаборатория в Стара Загора, в която правели системи за лазерна локация, с цел откриване шпионските спътници на САЩ. Бил е и асистент в Техническия университет в София. През 1996 г. защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането му в САЩ започнал работа в НАСА, пет години по-късно преминал в сферата на телекомуникациите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 10 часа
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 2 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 2 седмици