Проф. Аргирова с важно предупреждение: 2 типични за COVID-19 симптома при новата мутация не се усещат

715

С настъпването на есента отново интензивно се заговори за разпространението на Ковид 19. За какво съветва проф. Аргирова:
„Ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има „малки взривове“ на заболеваемостта, но само на локално равнище. Няма да се засяга цяла област или град, а само част – една паралелка или едно училище“. Това обясни в „Тази неделя“ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея не е изключено вирусът да продължи да мутира.

„Това е удобен период тези, които не са се ваксинирали, да го направят. Вариантите на COVID в момента са чувствителни към ваксините. Ако този, който не е ваксиниран, е над 60 години и има хронични заболяване, не е добре да допуска заразяване с този вирус“, допълни проф. Аргирова.

“Ако някой не е ваксиниран, спокойно да се ваксинира с ваксините, които имаме в момента. Ако човек е ваксиниран с първия бустер, което третото вливане, може да изчака новата ваксина. Тя е бивалентна, като засяга началния причинител и причинителя, който най-много шества по света – BA.5“, добави тя.

Относно симптоматиката вирусологът посочи, че продължава да се наблюдава кашлица и температура, но намаляват признаците като влошаването на вкуса или загубата на мирис при коронавируса.