Напитката „вътрешен душ“ от семена чиа и лимон на TikTok наистина ли е полезна за здравето на червата?

82

Нова мода сред потребителите на ТикТок със съмнителен резултат. Вътрешен детокс за отслабване с чиа и лимон за прочистване на червата.

Не се доверявайте лековерно на лекове публикувани в социалните медии.

Нощните преки пътища към по-добро храносмилателно здраве се появяват и изчезват в TikTok със скоростта на възли – но непрекъснатият поток от здравни тенденции за бързо коригиране на „Направи си сам“ е доминиран от един конкретен хак напоследък: напитката „вътрешен душ“ .

Направена само от три съставки – вода, семена от чиа и лимонов сок – почитателите на освежаващия „guttok“ са категорични, че детоксикиращата смес се оказва по-голяма от сбора на нейните части.

„Ако пиете това на празен стомах, това буквално е като вътрешен душ – то навлиза във всички кътчета и кътчета на червата ви като вътрешно измиване“, каза Дарил Жофре, създателят на напитката.
Платформата на социалните медии е пълна с видеоклипове на онези, които са опитали напитката, удостоверяващи предполагаемата й способност да облекчава запек, подуване на корема и дори махмурлук. Но наистина ли е полезно за здравето на червата ви ?
Какво представлява вътрешната напитка за душ?
Рецептата за напитката е както следва:

Добавете 2 супени лъжици семена от чиа към пълна чаша вода
Добавете прясно изцеден лимонов сок до стойността на цял лимон
По желание добавете 1/8 ч. л. морска сол
Разбъркайте и оставете семената чиа да поемат водата до 15 минути
Разбъркайте още веднъж и изпийте
Може ли да „засили“ храносмилането?
TikTokers рекламират напитката „вътрешен душ“ като средство за ускоряване на храносмилането – но дали това е вярно или дори възможно?

Напитката използва семена от чиа – ултра-абсорбиращи, богати на фибри семена, които набъбват значително, когато се поставят в течност и придобиват отличителна гелообразна текстура.

Смята се, че те насърчават доброто здраве на храносмилането и хранят здрави чревни бактерии.

Но насърчаването на доброто здраве на червата не е същото като „подсилване“ или презареждане на храносмилателните функции на тялото.

За повечето тези процеси протичат автоматично в тялото и не е възможно да се ускорят ензимните процеси, които помагат за разграждането на храната или поддържат храносмилането и усвояването.

Може ли да облекчи запека?
Някои експерти предполагат, че потребителите на TikTok може да са смесили концепцията за „подсилване“ на храносмилането с облекчаване на запека.

Всъщност редица онлайн почитатели на напитката твърдят, че са извлекли тази полза от напитката.

@jacvanek Trying the chia seed internal shower so you don’t have to. #internalshower #constipation #ibs #travelhack ♬ Dua Lipa – Jack Harlow

@alirosegray Trying the internal shower 🚿 pretty much the same expression when trying oysters #internalshower #detox #chiaseeds #chiaseeddrink #detoxdrink #selfimprovement ♬ original sound – Ali Gray