Политолози обясниха може ли България да стане президентска република

383

Преди старта на предизборната кампания – предложението на ИТН е в епицентъра на най-обсъжданите теми. Вижте коментарите на политолозите

По-малко от седмица преди началото на предизборната кампания за изборите за 48-мото Народно събрание лидерът на „Има такъв народ“ предложи референдум за промяна на държавната форма на управление. По Конституция обаче това може да бъде постигнато само с Велико Народно събрание, но според политолози предложението може да отвори дебат по темата.

Референдумът, поискан от Слави Трифонов, за президентска република ще доведе до дебат, но не и до реална промяна, смятат експертите.

„Това е като от едно от многото искания на Слави Трифонов, което не е съобразено нито с българската Конституция, нито с контекста. Това е опит да се каже нещо, което да вдигне шум и да привлече вниманието. Освен шум, нищо друго не може да произлезе“, заяви политологът проф. Румяна Коларова.

„Реализацията на подобна идея не минава през ИТН, но това не означава, че не може да има дебат, не минава и през референдум, тъй като промяната на държавното устройство е от Великото Народно събрание, а не от референдум“, посочи политологът Слави Василев.

Бившите коалиционни партньори на ИТН от БСП видяха скрит замисъл в предложението за референдум.

„Това е вик на безсилие, виждайки, че няма да успеят да влязат в парламента се опитват да разбият цялата политическа картина. Поведението на ИТН през последните 3 парламента е следвало логиката на рушенето“, изтъкна зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

В навечерието на вота за 48-мия парламент обаче политолозите отчитат, че няма политически заявки за сформирането на коалиции на базата на идеи, което ще доведе до трудно стабилно мнозинство след изборите.

„Когато се тръгва за парламентарни избори с подобна идея, се казва, че са готови да влязат в НС, за да го разпуснат и да се свика Велико Народно събрание“, посочи проф. Коларова.

„Парламентаризмът в България е в задънена улица. Парламентаризмът в момента не е способен да произведе трайни и смислени решения за българското общество. Политическият процес след отстъплението на Борисов продължава, а липсата на устойчиво мнозинство в последните Народни събрания показва, че няма коалиционна култура и ситуационните мнозинства не се основават на политически деления между ляво и дясно. Коалицията не се сформира на основата на идеи“, заяви политологът Василев.

Проф. Коларова изтъкна, че ролята на президентската институция е да бъде арбитър, но Радев не може да се постави в тази позиция, тъй като зае страна. Политологът добави, че служебният кабинет ще бъде в ролята на арбитър.

По публикацията работи Снежина Раева