Вигенин: Ако не подходим прагматично към „Газпром“, ще страдат хората, не политиците, които политизират въпроса

41

Председателят на 47-ото Народно събрание Кристиан Вигенин обясни в интервю, че към този момент достатъчно налично количество количество газ няма, а няма ли, хората остават на студено идната зима

„Очевидно към днешна дата нямаме гарантирано достатъчно количество газ, което да покрие нуждите на държавата до края на годината. Въпросът е ключов, защото, ако няма газ, хората ще стоят на студено, някои от тях – на тъмно, ще затварят предприятия или ще намаляват обема на дейността си, хора ще останат без работа. Това ще са последствията, ако не си гарантираме нужните количества природен газ.“ Такъв коментар направи заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин по bTV.

„След като към момента виждаме, че нямаме реалистична алтернатива, която да гарантира сигурна алтернатива на приемлива цена, нормално е да заявим, че трябва да се обърнем към „Газпром експорт“, за да си изпълнят ангажиментите, каквито имат по договора с България“, подчерта той.

Вигенин обърна внимание, че не тук не става дума за нов договор, а за изпълнение на сегашния до края на годината. Според социалистът въпросът твърде много се политизира, докато левицата призовава за прагматизъм.

„Ако не бъдем прагматични, ще страдат хората, не политическите лидери, които обясняват каква драма ще настане, ако България внесе руски газ. Сякаш европейски страни с далеч по-малко съмнения по отношение на тяхната евроатлантическа идентичност не внасят руски газ“, коментира Кристиан Вигенин.

По неговите думи първите дни на служебното правителство са дали ненужни индикации, че чрез служебния кабинет се прави опит да се намесва президентската институция във вътрешните работи на БСП и е логично тези атаки да започнат с лидера на партията. „Мисля, че имахме достатъчно ясна реакция и хората разбраха – партийните въпроси са работа на партията, а в момента президентската институция, чрез служебното правителство, има далеч по-важни въпроси за решаване“, категоричен е заместник-председателят на БСП.

„Което и да е служебно правителство би трябвало да се въздържа от по-сериозни кадрови промени. Това започна с много уволнения и назначения и човек би помислил, че планира доста дълго да остане“, посочи Вигенин.

Той припомни, че са били освободени от държавни длъжности и немалко социалисти. „Тъжно е да видиш снимки на хора, които в кампанията са работили за Радев и Йотова, даже имаше случаи на председатели на техните местни щабове, и до тях публикувана заповедта за освобождаване. Да, това се случваше. Тази вълна като че ли позатихна след нашата реакция. Жалко е, че това се случваше“, коментира Кристиан Вигенин, като подчерта, че кампанията на левицата няма да е фокусирана върху това: „Ние приехме много силна в социален аспект платформа. Ще се фокусираме върху позитивните неща – това, което сме свършили и това, което смятаме да направим след изборите“, заяви заместник-председателят на БСП.

„Още в предишните месеци имаше индикации, че ще се засили миграцията към ЕС. Вероятно този натиск ще продължи да се засилва. Струва ми се, че сега е моментът правителството да направи един пълен преглед на това какъв е проблемът. От времето на мигрантската криза имаме изградена инфраструктура и взаимодействие със съседните държави, така че всичко необходимо е налице“, каза още Вигенин, подчертавайки, че място за паника сред хората няма.