Тийнейджъри, които спят по-малко от седем часа на нощ, имат до 70% по-вероятно да страдат от затлъстяване

84

Проучване на 1200 деца на възраст от 12 до 16 години проследява съня им в продължение на седем дни. Изследователите измерват техния ИТМ, за да видят дали са със затлъстяване или наднормено тегло. 14-годишните, които спят по-малко от седем часа, са с 72% по-склонни да бъдат дебели

Тийнейджъри, които спят по-малко от седем часа на нощ, са с до 70 процента по-вероятно да страдат от затлъстяване или наднормено тегло, предават dailymail.

Получаването между седем до осем часа също повишава риска от натрупване на килограми с до 29 процента в сравнение с тези, които са имали цели осем часа. Испански изследователи, направили проучването, казаха, че то показва защо тийнейджърите трябва да се стремят към осемчасов сън при абсолютен минимум. Загубата на сън може да накара тялото да произвежда хормона на глада грелин, който кара хората да ядат повече – излагайки ги на по-голям риск от затлъстяване.

Проучването на повече от 1200 деца на възраст от 12 до 16 години измерва техния сън за една седмица и го сравнява с техния индекс на телесна маса (ИТМ). Установено е, че 14-годишните, които спят по-малко от седем часа на нощ, имат 72% по-голяма вероятност да имат ИТМ над 25, отколкото тези, които спят повече от осем.

Изследователите казват, че родителите трябва да „дадат добър пример“, като налагат стриктно време за лягане, за да избегнат риска от сърдечни проблеми на децата им поради наддаване на тегло. Това идва на фона на нарастваща епидемия от затлъстяване сред децата, което означава, че един на всеки пет младежа в Англия е твърде дебел, когато започне начално училище.

Детското затлъстяване достигна „безпрецедентни нива“ по време на пандемията на Covid, като децата седяха вкъщи и не можеха да тичат по детските площадки. NHS препоръчва на тийнейджърите да спят между седем и 11 часа на нощ, за да се развиват физически и психически.

Предишни проучвания също показват, че липсата на сън може да доведе до множество здравословни проблеми в по-късен живот, включително високо кръвно налягане, деменция и диабет. Последното изследване беше представено като резюме на конгреса на Европейското кардиологично дружество 2022 днес.

Изследователите са използвали данни от изпитване на 1229 деца от средното училище през 2019 г. в Испания, за да видят как сънят влияе на теглото им. Децата бяха разделени на групи от 12-годишни, 14-годишни и 16-годишни.

Техните ИТМ бяха записани, за да се види дали са с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или затлъстяване. Това зависи от тяхната възраст, височина и пол. Като цяло 27% от 12-годишните, 24% от 14-годишните са били и 21% от 16-годишните са били с наднормено тегло или затлъстяване.

Изследователите също измерват обиколката на талията им, кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар, за да проверят колко са здрави в по-общ план. На тийнейджърите бяха дадени устройства за проследяване на съня, които да носят на китките си в продължение на една седмица, за да измерват колко са затворени очи.

Само 34% от 12-годишните са спали поне осем часа, докато цифрата е по-ниска при тези на 14 (23,4%) и 16 (19,4%). Момчетата и децата от семействата на етническите малцинства са склонни да спят за по-кратки периоди, казаха изследователите.

След коригиране на упражненията и диетата изследователите откриха, че 12-годишните, които спят по-малко от седем часа на нощ, са с една трета по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване от тези, които спят поне осем часа. Дванадесетгодишните, които спят между седем и осем часа, са с една пета по-склонни да попаднат в категорията.

И двете групи са по-склонни да имат по-големи линии на талията и по-високи нива на кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. Изследователите не уточниха защо липсата на сън подхранва затлъстяването.

Но предишни проучвания показват, че загубата на сън може да изтощи енергия през деня, което прави хората по-малко склонни да спортуват и по-склонни към похапване. Хесус Мартинес Гомес, кардиолог от Испанския национален център за сърдечно-съдови изследвания в Мадрид, предложи училищата да „обучават на добри навици за сън“.

Той каза: „Връзките между недостатъчния сън и неблагоприятното здраве са независими от енергийния прием и нивата на физическа активност, което показва, че самият сън е важен. „Родителите могат да дадат добър пример, като имат постоянно време за лягане и ограничават времето пред екрана вечер.

„Необходими са и публични политики за справяне с този глобален здравен проблем.“ Клои Макартър, старша кардиологична медицинска сестра в British Heart Foundation, каза: „Получаването на достатъчно сън е от решаващо значение по време на юношеството, тъй като поддържа здравословното развитие, както и доброто физическо и психическо здраве.

„Въпреки това не само тийнейджърите трябва да дават приоритет на добрия нощен сън, тъй като достатъчно затваряне на очите е жизненоважно както за общото ни благосъстояние, така и за поддържането на добро здраве на сърцето през целия живот. „Сънят не е единственият фактор, който трябва да имате предвид и е важно да гледате на начина си на живот като цяло.

„Познаването на вашите показатели като кръвно налягане и нива на холестерол, поддържането на здравословно тегло и редовната физическа активност, намаляването на приема на сол и алкохол и балансираната диета са от съществено значение за поддържането на сърцето ви здраво на всяка възраст.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова