Политологът Любенов: Изключвам възможността за коалиция между „ПП“ и „Демократична България“ с ГЕРБ и ДПС

30

Това заяви политологът Милен Любенов. Милен Любенов очерта два блока – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП и от друга страна съюз между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

Електоралният корпус на която и да е политическа партия много трудно може да бъде разширен, заяви политологът Милен Любенов. Според него това е валидно както за старите, така и за новите партии.

По думите му ако все пак се стигне до електорално преобръщане за някоя от партиите, то това ще се дължи изцяло на предизборната кампания.

Според него е възможно избирателната активност да бъде съизмерима с ноемврийската.

Любенов вижда няколко разделителни линии, върху които ще се акцентира в кампанията – сред тях са темата за корупцията, газът и външнополитическата ориентация на страната, а също и социалната политика.

„Между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ като че ли има определено разпределение на ролите. „Продължаваме промяната“ оставя ДБ да бъде активна на това поле, свързано с темата за газа и протестите, докато тя се ориентира повече към центристкия избирател. Целта е да не отнемат от десния избирател, а да разширят“, смята Любенов.

Любенов подчерта, че ГЕРБ също се опитва да привлече допълнителни десни гласове в евроатлантическия спектър, но построяването на транзитния „Турски поток“ „за приятелите на Путин в Сърбия и Унгария“ ги прави „много уязвими“, съобщи БНР.

Политологът изключва възможността за коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с ГЕРБ и ДПС, защото „това на практика ще означава разбиране на тези две партии“ и трудно ще бъде възприето от избирателите.

Милен Любенов очерта два блока – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП и от друга страна съюз между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Това ще бъде коалиция на задкулисието и българската олигархия, която търси реванш, след като миналата година беше ударена тежко на парламентарните избори през ноември“, обобщи той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова