Финансов експерт посочи правило, от което да се водим, за да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си

blank
Снимка: Pixabay

Двама финансови експерти коментираха темата за кредитите и в частност темата за бързите кредити. Имената на експертите са Иво Димитров и Тихомир Тошев. Димитров предупреди, че според това, което практиката показва, след третия бърз кредит, влизаме в дългова спирала. Той заяви, че ако решим да прибегнем към бързи кредити, то следва да сме сигурни, че можем да ги върнем бързо. По негови думи, за да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си, всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия ни семеен доход. Тошев пък от своя страна коментира, че хората следва да изчисляват разходите си като 30% от своя доход. Той смята, че сивата икономика обслужва бързите кредити

„Рекордът, който съм виждал, е 29 бързи кредита“. Това каза в ефира на NovaNews финансовият експерт Иво Димитров по повод статистика на БНБ за ръст на лошите бързи кредити у нас. Експертът поясни, че в тази статистика се имат предвид кредити от небанкови финансови институции, от които бързите кредити са само една част. А за рекорда с 29-те кредита посочи, че става дума за „грандиозната“ сума от 30 хиляди лева, което по думите му е един среден потребителски кредит.

„Бързите кредити е хубаво и бързо да се връщат“, посъветва Димитров и предупреди: „Практиката доказва, че след третия влизате в дългова спирала“.

Другият финансов експерт, който се включи в разговора, Тихомир Тошев, прогнозира за ръста на бързите кредити: „Аз очаквам, че наистина ще бъде тенденция, защото в период на такава висока инфлация и сериозен ръст на цените на горивата, енергията, храните, българите с най-ниски доходи са тези, които страдат най-много и те не могат да вържат семейния си бюджет от заплата до заплата. И те ще продължат да потребяват бързите кредити, а те са най-скъпите кредити на пазара”.

Той посочи сивият сектор като причина за тях, защото хората, които не получават по документи парите, които взимат за труда си, не могат да се ползват от банковите кредити. „Трябва държавата да продължи за това да изсветлеят фирмите, които работят в сивия сектор и не осигуряват служителите си на редовни заплати и ги тласкат към бързите кредити“, категоричен е експертът.

За да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си, Иво Димитров припомни правилото, че всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия ни семеен доход. „За съжаление когато говорим за бързи кредити, никой не спазва това правило“, коментира той.

Тихомир Тошев беше още по-предпазлив – той предложи хората да изчисляват разходите си като 30% от своя доход, за да са сигурни, че няма да имат финансови проблеми.

По публикацията работи: Пламена Сутева