Мъск ще изстреля в Космоса сателит, проектиран от румънски гимназисти

35

Компанията на Илон Мъск SpaceX се готви да изстреля в Космоса микросателит, проектиран от румънски ученици на възраст между 15 и 18 години. Сателитът е наречен „Космическо врабче“, ROM-2 (Romania Orbital Mission) и е с дължина, височина и ширина 5 см

Микросателит, проектиран от румънски ученици, ще бъде изстрелян в космоса с ракета на компанията производител на космически кораби и доставчик на услуги за изстрелване в космоса на Илон Мъск – SpaceX в началото на 2023 г., предаде БГНЕС.

„Космическо врабче“, ROM-2 (Romania Orbital Mission) е 250-грамов спътник, проектиран и построен от девет румънски гимназисти на възраст между 15 и 18 години.

„Космическо врабче“ е първият по рода си сателит, който е направен в Румъния.

Спътникът е с дължина, височина и ширина 5 см и тежи само 250 г, като е с размерите на кубче на Рубик, съобщи „Румъния Инсайдер“. Кубичният спътник съдържа 2 MP камера, предназначена да прави снимки на Земята от космоса.

Изстрелването на микроспътници в космоса е значително по-евтино от изстрелването на такива с нормални размери, които могат да достигнат 7 метра дължина и да бъдат оборудвани със слънчеви панели, които се простират на още 50 метра. Най-големите спътници могат да тежат повече от 1 000 кг. За сравнение, по-малките спътници биха могли да проправят пътя към демократизиране на космическото пространство, позволявайки на по-малки организации да извършват собствени изследвания в космоса.

По публикацията работи: Пламена Сутева