Важна информация за гласуващите българи от чужбина (ВИДЕО)

34

По време на провела се пресконференция на Министерството на външните работи, се разясни, че 42 на брой са държавите, дали разрешение за гласуване на българи на тяхна територия на предстоящия вот. Все още се изчаква потвърждение от някои държави, в които има големи български общности. Калин Анастасов призова българите зад граница да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната

42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на предстоящия вот. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 11 август, са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции за гласуване извън страната. Сред държавите, от които се чака потвърждение са Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия.

На страницата на ЦИК вече има възможност за подаване на електронно заявление за гласуване. Срокът за това е до 6 септември. В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях.

„Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас”, заяви Калин Анастасов.

Към момента са подадени над 2500 заявления.