Христов: Ако се забавим с интерконектора, това би нанесло големи финансови щети за страната (ВИДЕО)

39
blank
Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по отношение на газовата връзка с Гърция. Въпреки това той поясни, че към настоящия момент управлението има увереността, че интерконекторът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври.

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19-ти да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министърът на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок – дали при тях има свободни терминали”, подчерта той.

ICGB и „Авакакс“ представиха чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане е експлоатация на интерконектора, заяви министърът след срещата си с представители на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

По думите му до края на деня всички коментари, разяснения и забележки по графика ще бъдат нанесени коректно и графикът ще бъде внесен официално в МЕ и МРРБ. „Този график ще служи оттук нататък за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението. И не само това – наши експерти ще подпомагат с всичко необходимо, за да може този проект да бъде завършен до 1 октомври”, посочи той.

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство”, заяви Христов.

Според министъра най-важно е да се довърши така наречената скада – системата за електронно управление на газопровода. „Тя в момента е в тестови режим и е договорено експертна компания да дойде да направи пълен контрол върху системата до 14 септември”.