Свързаха успешно с българската газопреносна мрежа интерконектора с Гърция

120
Кадър: Нова

Статистика показва, колко сериозно всъщност е поскъпването на природния газ, през последните две години. Оказва се, че то е цели 10 пъти. В началото на 2021, 1 мегават е струвал 26,93 лв. През лятото, същата година, цената е близо вече 50 лв. В края на годината тя надхвърли 100 лв.

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, съобщиха от проектната компания, предават БТА.

Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – Ай Си Джи Би (ICGB) и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август.

Процесът е изпълнен с три златни заварки.

Златната заварка представлява заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безрарушителен контрол, за да се гарантира, че заварката няма никакви дефекти и е изцяло в съответствие със приложимите стандарти за качество.

Газопроводът „Ай Джи Би“ (IGB) вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен, допълват от компанията.

По-рано тази година газопроводът се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ.

Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG (втечнен газ) терминала в Александруполис, се посочва още в съобщението.

По публикацията работи: Силвана Димитрова