Комисар Николов: Осигурени са 99 хил. литра питейна вода за Своге (ВИДЕО)

75

Това обяви комисар Николай Николов по време на брифинг в Министерски съвет за безводието в Своге. По негови думи още снощи организацията на Националното сдружение на общините в Република България е реагирала активно и е подкрепила усилията на Оперативния щаб за незабавно осигуряване на питейна вода

„99 хил. литра питейна вода в различни разфасовки е осигурена за населението на община Своге. Население, което е около 12 000 към момента, засегнати от липса на вода, но реално вероятно са доста повече, предвид летния сезон“. Това обяви по време на брифинг в МС комисар Николай Николов.

Той поясни, че в града има 15 пункта, от които гражданите могат да се снабдява с питейна вода. Тя е осигурена от няколко общини, сред които София и Пловдив. Сред дългосрочните приоритети, които комисар Николов постави, е възстановяване на водохващането в село Искрец. “Получихме съдействието на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които да определят вариантите за възстановяване на водата”, поясни той.

До момента в рибарниците край Своге има 40 тона риба мъртва риба, която трябва да бъде унищожена по безопасен начин, подчерта още НИколов. “С тази задача се заеха земеделското министерство и БАБХ”, допълни той.

Комисар Николов обясни, че водата в реката не е изчезнала напълно, но дебитът й е много нисък. Той припомни, че това не се случва за първи път.