Доц. Ангел Кунчев: COVID мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година

113

Това заяви категорично главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година, а това щяло да се забележи по време на кампанията за изборите и началото на учебната година. Главният държавен здравен инспектор обясни, че процентът на заетите легла в болниците не е голям. Също така засегна и темата за ваксините, като е скри надеждата си още през септември у нас да бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина против COVID-19

„Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите, началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия. По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че вчера здравните власти обявиха, че се намалява карантината за COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Мярката влиза в сила в четвъртък – ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата, които трябва да спазваме. „Този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема и решенията, съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда”.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок. „Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%”, каза още доц. Кунчев.

Той не скри надеждата си още през септември у нас да бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина против заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вирус, но и към Омикрон. По думите на главния държавен здравен инспектор страната ни е изхвърлила 1 300 000 бр. ваксини.

По публикацията работи: Пламена Сутева