Гладни кози-огнеборци помагат да се намалят пожарите в Каталуния

69

Козите и овцете с добри сърца решиха да избавят каталунците от пожарите, като започнаха да ядат от растителността наоколо

Стада от гладни овце и кози намаляват ниската растителност, за да бъдат създадени пояси срещу пожарите около градските райони, съобщават БГНЕС.

Високите температури и сушите причиняват все по-чести горещи вълни по света, а с тях и все повече пожари. Докато Европа е засегната от една от най-силните суши от векове, се прилагат различни методи за намаляване на риска от пожар, засилван от изсъхналата растителност.

Някои магазини престанаха да продават преносими барбекюта, бобрите в Англия помагат за регенерирането на влажните зони, а в САЩ най-авангардният пожарен самолет може да изсипе 6 т. вода над пламтящи местности.

В Испания обаче овчари и козари насочват животните си в рискови зони, за да намалят ниската растителност, която би служила като подпалки и да засили пожарите.

Четири стада усилено пасат в природния парк Сера де Колсерола, граничен с голяма част от Барселона. Целта е да бъде намален рискът от пожар.

По публикацията работи: Силвана Димитрова