Зеленски: Всеки радиоактивен инцидент в централата „Запорожие“ може да засегне страните от ЕС

blank
Кадър: Facebook

Такова предупреди украинският лидер Володимир Зеленски, като подкани света да покаже сила и решителност, за да защити ядрената централа „Запорожие“. Той смята, че всеки радиоактивен инцидент в централата може да засегне страните от Европейския съюз, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа, предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил“, заяви Зеленски в свое видеобръщение. „Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж“, допълни той.

Украинският президент предупреди, че една катастрофа в ядрената централа „Запорожие“ ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

„На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села“, заяви Зеленски.

„Всеки радиоактивен инцидент в централата „Запорожие“ може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра“, предупреди той.

„Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат“, добави той.

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж, предаде БТА.

„Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия“, каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа „Запорожие“, която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна. От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По публикацията работи: Пламена Сутева