Едва 10% от родителите и учители смятат, че допълнителните часове ще бъдат от полза

blank
Снимка: Pixabay

По въпроса за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни по препоръка на здравното министерство, с „не“ са отговорили 94 % от анкетираните

Едва 9,1 % от анкетирани педагогически специалисти и родители смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове, показва анализ на синдиката „Образование“.

Анализирано е становището на около 4 500 педагогически специалисти и родители относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от Министерството на образованието и науката на България (МОН).

93,7 % смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. Припомняме, че тази практика на МОН доби традиционност. Според 96,4 % от запитаните мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН. 66,6 % от респондентите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и брутално честите промени в нормативната уредба в системата на образованието.

Синдикатът не подкрепя проекта на наредба на здравното министерство, според който се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. Относно директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спирането им и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.

По публикацията работи: Силвана Димитрова