Росица Велкова: До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета

75

Министърът на финансите Росица Велкова каза, че до края н тази година се очаква да бъдат събрани приходите в бюджета. Констатира още, и че приходите превишават разходите, което прави изпълнението на бюджета много добро

„До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, но към момента не очакваме преизпълнение. Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации (НАП и Агенция „Митници“), за да можем да осигурим и да гарантираме изпълнението на приходите“ – това казва в интервю за БТА министърът на финансите Росица Велкова.

Тя коментира още, че месец юли е с излишък от 1,5 млрд. лева, което означава, че приходите превишават разходите. Оценката на финансовия министър е, че това е много добро изпълнение на бюджета, но следва да се има предвид, че в отчета на юли не са влезли ефективно намалените данъчни ставки, които бяха приети с актуализацията на бюджета.

Велкова счита, че ефектът от това намаление ще се усети през август. Имаме също и увеличени разходи за персонал, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август, допълва министър още тя.

„Забелязваме нарастване на отклонението от декларираните, но не внесени приходи. В началото на годината разликата между декларираните и не внесени приходи е 210 милиона лева, а в средата – 600 милиона лева. Разликата между декларирани и невнесени приходи е и в частта за ДДС, има и за осигурителните вноски“ – отбелязва още финансовият министър.

Уверението на министър Велкова е, че страната ни ще положи максимални усилия да постъпи първото плащане от 2,6 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост в началото на ноември. „Намеренията ни са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в рамките на два месеца, така че можем да получим средства в началото на ноември“ – прогнозира Росица Велкова.

Служебното правителство ще спази бюджетната процедура и ще изготви базов бюджет за 2023 година, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да се залагат в базовия сценарий каквито и да било политики, анонсира министър Велкова.

„По груби оценки за поетите ангажименти за следващата година се вижда значителен ръст на разходите в рамките на 6,0 – 6,5 млрд. лева. Ръст в приходите в този размер едва ли ще можем да очакваме. Това поставя въпроса да се търси решение за преструктуриране на разходите, за да не се отиде на промяна на данъчната политика“ – заявява служебният финансов министър.

На въпрос нужна ли е актуализация на бюджета министър Велкова отговаря, че „актуализация на сегашния бюджет може да се прави, само ако очакваме преизпълнение на приходите. При условие че към момента не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация трябва да вдигаме дълга и дефицита, а не бихме тръгнали да работим в тази посока“.

Според нея финансиране на допълнителни разходи можем да търсим само в тяхното преструктуриране. Затова не е необходима актуализация, защото ни се позволява от Закона за публичните финанси. „Като експерт не бих препоръчала да се вдигат данъци. Препоръчвам оптимизиране на разходната част на бюджета“ – казва още министърът.