Росен Христов: Ако е необходимо най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“ (ВИДЕО)

51
blank
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Министърът на енергетиката Росен Христов е на посещение в комплекс “Мини Марица-Изток”, откъдето заяви, че ако е необходимо, най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“. Той изведе като приоритет набавянето на необходимите количества газ

„Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо“, заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

Според него да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет. „Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“. Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори без да знам от какво имам нужда“, обясни той.

„Вече поискахме удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, очакваме отговор днес или утре. Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, заяви министър Росен Христов.

По думите му уговорката с „Авакс“ е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция. „Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че регионът на “Мини Марица-Изток” трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.