Как да познаем мъртвото вълнение и какво да направим, ако попаднем в него?

252

Коментар на инструктора от БЧК Васил Алексиев и концесионера на плаж „Крайморие“ Николай Димитров. По Южното Черноморие морето вече взе пет жертви това лято

Морето по Южното Черноморие вече взе пет жертви това лято. Преди дни жена се удави на плажа в Приморско, а през същия ден мъж не успя да излезе от водата в „Слънчев бряг”. В края на миналата седмица трима души намериха смъртта си в морето в Ахтопол.

Август е месецът, в който морето се променя и се появява мъртвото вълнение. От началото на седмицата бурният вятър създаде много работа на водните спасители.

„При мъртво вълнение хората не трябва да влизат навътре в морето. Ако вече са го направили обаче, трябва да излизат косово – т.е. по диагонал, за да не ги тегли морето право навътре”, каза инструкторът от БЧК Васил Алексиев в ефира на Нова.

Концесионерът на плаж „Крайморие“ Николай Димитров отбеляза, че при мъртвото вълнение водата е привидно спокойна. „Вълната е малка, без височина, но когато се влезе в морето, човек усеща под краката си много силно издърпване на пясък и започва да потъва в него. Веднага трябва да се излезе на брега”, добави той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова