Любопитно

Кои храни са забранени при зараза с Омикрон

Консумирането на провъзпалителни храни – фаст фууд, заместители на захарта и готови сладкиши – се превръща в пречка за бързото възстановяване от щама Омикрон, докато пресните зеленчуци, горските плодове и билките допринасят за това

„Днес хората се хранят предимно с провъзпалителни храни, които не помагат за укрепване на имунната система, а напротив – отслабват я. Това са всички фаст фууд храни, особено любимите на мнозина пържени картофки, готова майонеза с оцет, готови сладкиши (бонбони, торти, други сладкиши)“, каза Чудаков, предават БГНЕС.

Той заяви, че трябва да се обърне специално внимание на храните, съдържащи фруктоза.

„Съществува дългогодишно погрешно схващане, че фруктозата е по-здравословна от глюкозата. Изкуствените продукти, съдържащи фруктоза, се смятат за добро хранене, докато те всъщност имат провъзпалителен ефект и предизвикват инсулинова резистентност. Соковете, дори прясно изцедените, също невинаги са здравословни. По-добре е да избирате пресни плодове или да си правите смутита, а ако правите сокове, то това да са зеленчукови сокове (за предпочитане с билки) или поне сладко-кисели плодови сокове“, допълва лекарят.

Към провъзпалителните храни спада и всичко пържено – най-лошият вариант е пържено червено месо в големи количества. Най-безопасният начин за приготвяне на такова месо е да се вари или задушава, но е приемливо и качествено барбекю (ако продуктът не се обработва с огън, а с горещ въздух). Същото важи и за зеленчуците на скара.

„Що се отнася до противовъзпалителните храни, това са сладки и кисели плодове, почти всички зеленчуци – те са полезни както сурови, така и термично обработени, в зависимост от поносимостта – билки, които са богати на антиоксиданти, различни видове плодове, особено черни. Куркумата е много популярна сега – тази подправка също има противовъзпалителен ефект, но не трябва да се използва, ако имате гастрит или остро възпаление на червата“, казва Чудаков.

„Млечните продукти за много хора са провокатори на хронично възпаление, така че с тях не трябва да се злоупотребява, а е по-добре да се предпочитат ферментирали млечни продукти“, казва специалистът.

Овесените ядки, ако ги ядете всеки ден, също могат да бъдат провъзпалителни, затова се препоръчва да ги редувате с елда, ориз (най-неутралната зърнена култура) и ечемик“, заключава Чудаков.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 седмици
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 месеца