Управителят на Маркет Линкс за изборите: Ще влезе ли ПП в коалиция с ДБ и каква ще е съдбата на БСП?

62

Коментар относно съдбата на политическите партии в бъдещия парламент, направи управителят на социологическа агенция „Маркет Линкс“. Той заяви, че в рамките на няколко седмици следва да стане ясно дали би имало коалиция в дясно

Според управителя на социологическа агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков голямата интрига в тази предизборна ситуация и в периода на регистрация е дали ще имаме коалиция в дясно – ДБ и ПП. „В рамките на около седмица трябва да се реши най-късно това. ПП продължават да запазват тактично мълчание по въпроса и в този смисъл всички погледи са насочени в тази посока“, посочи той пред БНР.

Според него, ако формациите се явят заедно на избори част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.

Живков бе категоричен, че при всички случаи „Демократична България ще бъдат част от парламента.

Той коментира и ситуацията около БСП по следния начин:

„Левият избирател вече свикна през годините на това противопоставяне между ръководството на БСП и президента. Не очаквам да повлияе негативно върху подкрепата на БСП. Дори напротив, сякаш електоратът на социалистическата партия се консолидира. Нинова стои стабилно, в сегмента на левия електорат тя има своята тежест. Според мен това ще има значение за това БСП да постигнат вероятно около същия, а може би дори и малко по-висок резултат от ноемврийския“.

БСП трябва да се бори за своя електорат срещу „Български възход“ и „Възраждане“.

Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята Живков.

Големите въпросителни са дали ИТН и „Български възход“ ще участват в следващия парламент. Според Живков доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“.

По публикацията работи: Пламена Сутева