Свикнали сме, че микровълновата ще ни спаси в ситуация, в която изобщо не искаме да се занимаваме с тигани и тенджери, особено ако затопляме вечеря само за себе си
В същото време малко хора знаят кои храни никога не трябва да се загряват или размразяват в микровълновата фурна, предава Рамблер.
Ето кои са те:
Замразени месни продукти
Повечето инструкции показват, че можете безопасно да размразявате месо в микровълновата фурна. Диетолозите обаче предупреждават, че бактериите, когато се размразят по този начин, стават дори повече, отколкото първоначално са били в продукта. А и пълното размразяване на месото в микровълновата не е възможно, тъй като вътрешността на продукта ще остане замръзнала.
Мляко за бебета
Много майки затоплят адаптираното мляко за кърмачета в микровълновата. Проблемът е, че е опасно да се използва микровълнова печка за тези цели, тъй като някои елементи, съдържащи се в млякото и смесите, стават токсични под въздействието на микровълните.
Картофи
Един от най-популярните продукти, които претопляме в микровълновата са картофите. Но под въздействието на микровълните нишестето се подлага на хидролиза, поради което в продукта се образуват тежки изомери, които са вредни за панкреаса. Ако имате проблеми с този орган, трябва да спрете обработката на картофи по този начин.
Зеленчукова яхния
Преработените зеленчуци по принцип не съдържат толкова много витамини, а при претопляне в микровълнова и останалото изчезва. А някои елементи след такава обработка стават опасни. Най-лошото е положението с патладжаните, които не могат да се съхраняват дълго време в преработен вид и още повече, че се нагряват няколко пъти – съдържащите се в тях токсични вещества, които се образуват под въздействието на топлинна обработка, могат да причинят сериозно отравяне.
Замразени горски плодове
Този метод на размразяване ще убие полезните вещества, съдържащи се в плодовете, а ако ги държите прекалено много във фурната трудно можете да почистите стените ѝ от остатъците.
Пчелен мед
За някои може да изглежда странно, че медът по принцип може да се постави в микровълнова фурна, но говорим за ястия, в които медът е един от компонентите. И все пак не бихме рискували да затопляме в микровълнова фурна храни и ястия, съдържащи мед. Продуктът просто ще загуби своите полезни свойства, а ние използваме меда именно поради високото съдържание на уникални елементи.
По публикацията работи: Силвана Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment