Военният министър: Ще продължим инициатива, започната от Заков (ВИДЕО)

55

Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов по време на пресконференция, на която представя екипа и приоритетите си. Той обяви, че министерството ще има за основен приоритет модернизацията на българската армия

„При встъпването си в длъжност обявих, че просперираща държава без силна и модерна армия няма, затова и основният приоритет на служебния кабинет в лицето на министъра на отбраната, е модернизацията на българската армия“, заяви военният министър Димитър Стоянов по време на представянето на екипа и приоритетите си.

„Подготвяме инвестиционна план-програма, която е стартирана от предишното правителство при министър Заков. Ние като приемници продължаваме тази инициатива.“, допълни Стоянов.

„MиГ-29 позволява изтребително дежурство до средата на 2023 година. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша. В следващите 3-4 години има риск да не можем да носим дежурствата си. Причините са войната в Украйна, невъзможността от ремонти и забавянето на първата доставка американски изтребители“, допълни той.

„Имал съм срещи с посолства на различни страни. Изпратили сме писма с искане на информация дали можем да получим изтребители на лизинг. Тази информация ще бъде представена в следващата комисия по отбрана в следващия парламент“, подчерта Димитър Стоянов.

Министърът ще предложи от бюджета през 2023 година 2% да бъдат отделени за модернизацията на армията. Това ще осигури над 100 млн. лева допълнителни средства.