Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО: Путин има съюзници сред страните членки на Алианса

7501

Иво Даалдер, служил на този пост от 2009 до 2013 г., заяви пред Politico, че едва ли турският президент е единственият лидер в НАТО, който е установил топли отношения с Владимир Путин. Като имена, той посочи Силвио Берлускони и Виктор Орбан

Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер (служил от 2009 до 2013 г.) заяви пред американската редакция на Politico, че руският президент Владимир Путин има съюзници сред страните членки на Алианса.

„Ердоган едва ли е единственият лидер в НАТО, който е установил топли отношения с Путин. Достатъчно е да си припомним бившия италиански премиер Силвио Берлускони и унгарския премиер Виктор Орбан“, заяви Даалдер.

Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО припомни и това, че Турция е закупила модерни системи за противовъздушна отбрана от Русия вместо западно оборудване, което може да бъде интегрирано в системата за противовъздушна отбрана на НАТО, както и че Путин, Ердоган и иранският президент Ибрахим Раиси са провели съвместни преговори през юли в Техеран.

Даалдер обвини Турция, че отказва да наложи антируски санкции и подчерта, че Анкара има последната дума за влизането на Швеция и Финландия в Северноатлантическия алианс.

По публикацията работи: Пламена Сутева