Президентът за изборите: Нужна е висока легитимност, която идва от висока избирателна активност (ВИДЕО)

74

Президентът на България Румен Радев събра представители на институциите, които се занимават с подготовката и провеждането на предсрочния вот на 2 октомври.

„На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основна задача пред служебното правителство – тяхната организация и провеждане. От огромно значение е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от висока избирателна активност“, заяви държавният глава Румен Радев.

„Високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес“, допълни той.

„Това означава повишаване на доверието в машинния вот“, посочи Радев, като по думите му гласуването с машини е доказало своята ефективност в драстичното намаляване на недействителния вот и сгрешените бюлетини, допринесло е и за намаляване на купения вот.