САЩ ще върне на Камбоджа 30 откраднати антики (ВИДЕО)

38

Някои от въпросните антики са статуи, изсечени преди повече от 10 века. Правителството на Камбоджа се опитва да си ги върне още от много години. Става въпрос за гражданските конфликти между 60-те и 90-те на миналия век, когато се случиха и множество грабежи в археологически обекти в Камбоджа.

САЩ ще върне на Камбоджа 30 откраднати антики. Сред тях има бронзови и каменни статуи на будистки и хиндуистки божества, изсечени преди повече от 1000 години. Това съобщиха на пресконференция в понеделник американски служители, предаде Ройтерс.

Археологическите обекти в страната – включително Кох Кер, столица на древната кхмерска империя – претърпяха множество грабежи по време на гражданските конфликти между 60-те и 90-те години на миналия век. Оттогава правителството на Камбоджа се опитва да си върне откраднатите антики, продавани на международния пазар.

Деймиън Уилямс, висш федерален прокурор в Манхатън, заяви, че някои от вече върнатите артефакти са били продадени на западни купувачи от Дъглас Лачфорд – дилър от Банкок, който е създал фалшиви документи, с които да прикрие, че старинните предмети са били откраднати и укрити.

По публикацията работи: Пламена Сутева