Пеперуден имплант с размера на печен боб помага на слабите сърца

70

Имплант във формата на пеперуда, който се поставя във врата, предлага радикален нов подход за сърдечна недостатъчност – състояние, което засяга милион британци

Металното устройство, което е с размерите на печен боб, се вкарва в една от двете каротидни артерии, които минават от двете страни на врата, свързвайки сърцето с мозъка, предават dailymail.

Проучванията показват, че лекото прилагане на постоянен натиск върху тези рецептори изпраща сигнал до мозъка да намали сърдечната честота, намалявайки напрежението върху сърцето и от своя страна сърдечната недостатъчност (което означава, че органът не изпомпва толкова ефективно, колкото би трябвало).

Забавянето на сърдечния ритъм също дава на лявата камера (главната помпена камера) повече време да се напълни с богата на кислород кръв.

Когато сърцето се свие, повече кръв се изпомпва около тялото. Подобряването на доставката на кислород до ключови органи и мускули означава по-малко симптоми на сърдечна недостатъчност – като задух, тежка умора и подуване на краката и стъпалата (причинени от натрупване на кръв в долната част на тялото).
Сърдечна недостатъчност най-често се развива след инфаркт; други рискови фактори са високо кръвно налягане, тютюнопушене и затлъстяване.

Сърдечният мускул, увреден от инфаркт, вече не работи толкова ефективно и отслабеното сърце реагира, като работи по-усилено, за да се опита да поддържа притока на кръв.

Това го натоварва още повече и постепенно отслабва още повече. Леченията включват лекарства, като хапчета за кръвно налягане, и промени в начина на живот, за да се намали напрежението върху сърцето. Но много пациенти в крайна сметка се нуждаят от пейсмейкър, за да поддържат сърцето да бие редовно и с правилната скорост.

Други се подлагат на сърдечна ресинхронизираща терапия, при която имплант в сърцето гарантира, че всички стени на лявата камера се свиват едновременно – вместо да се разминават една с друга, както може да се случи в някои случаи на сърдечна недостатъчност. Но тези лечения изискват инвазивна хирургия, която носи риск от инфекция.

Необходими са нови решения, защото тъй като все повече хора оцеляват след инфаркти и застаряващото население се увеличава, сърдечната недостатъчност се превръща в по-голям проблем. Имплантът пеперуда, наречен MobiusHD, може да бъде поставен само за 30 минути. Идеята се основава на форма на лечение, известна като терапия за активиране на барорецепторите.

Многобройни проучвания показват, че прилагането на лек натиск върху рецепторите във врата – подвеждайки ги да си мислят, че кръвта ги притиска, защото кръвното налягане е твърде високо – забавя сърдечната честота и облекчава напрежението върху сърцето.

След сигнал от рецепторите към мозъка, че кръвното налягане трябва да бъде поставено под контрол и сърдечната честота да бъде намалена, мозъкът реагира чрез разширяване на кръвоносните съдове (за да позволи на кръвта да тече по-свободно) и забавя скоростта, с която сърцето се свива.

Подобен имплант (наречен Barostim NEO) също активира нервите във врата и е одобрен за употреба като лечение на сърдечна недостатъчност в цяла Европа.

Но тъй като този имплант разчита на електричество за стимулиране на барорецепторите, това означава, че генератор с размер на кибритена кутия също трябва да бъде имплантиран в гръдния кош, с жици, свързващи го със сънната артерия на шията. Имплантът пеперуда не се нуждае от захранващ блок, така че е много по-лесен за поставяне.

Под обща анестезия се прави малък разрез точно под челюстта в каротидната артерия. Пластмасова тръба, съдържаща свития имплант, се подава чрез жица в артерията до мястото, където се намират бароцепторите. Веднъж поставен на място, той се отваря, като незабавно се прилага лек натиск върху рецепторите, покриващи артерията.

Сега се провежда клинично изпитване в девет болници в Австралия, Канада, САЩ и Германия, включващо 40 пациенти със сърдечна недостатъчност, които не са се подобрили с нито едно съществуващо лечение, за да се види дали това устройство помага. Процесът трябва да приключи през декември 2023 г.

Първоначалните данни за 19 пациенти, представени на кардиологична конференция във Франкфурт през юни, показаха, че всички те са имали подобрения в сърдечната честота и кръвоснабдяването от сърцето.

Професор Клаус Вите, кардиолог в Института по сърдечно-съдова и метаболитна медицина в Лийдс, казва, че имплантът потенциално може да помогне на пациенти със сърдечна недостатъчност, но добавя: „Предварителните данни изглеждат обещаващи, но се нуждаем от по-голямо рандомизирано проучване, за да сме сигурни в неговите ефекти.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова