Крум Зарков: Министерството на правосъдието има пет приоритета (ВИДЕО)

64

„Приоритетите на Министерството на правосъдието са реалистични и необходими“. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков по време на пресконференция днес. По негови думи тези приоритети трябва да бъдат изпълнени сега.

Правосъдното министерство си е поставило 5 цели за изпълнение.

Първа цел: Да се обърне внимание на Законите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Трябва да се знае, че България се е ангажирала много от тях да бъдат приети до края на тази година. Парламентът ще бъде конституиран през октомври и няма да има много време. Нашата работа е да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на плана”, заяви Крум Зарков.

Втора цел: Изменения в Закона за съдебната власт:

„Днес влизат в сила последните изменения в този закон. С тях на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. Така, те ще могат да работят независимо. В качеството си на народен представител имах честта да подпомагам процеса. Сега е важно да започнем ефективната реализация на закона”, каза още министърът.

Трета цел: Строеж на нов затвор:

„България отчаяно се нуждае от такъв от години. Той е залегнал и в концепцията за наказателната политика на държавата“, каза Зарков.

Четвърта цел: Създаване на Съвет за криминалогически изследвания към Министерството на правосъдието:

„България е единствената страна в ЕС, а може би и няма много в света, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката „Криминология“, посочи Зарков.

Пета цел: Темата за Шенген да бъде на дневен ред:

„През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно значение за всеки български гражданин и за бизнеса, както и с огромно политическо значение“, заяви Зарков.