КЕВР обсъди скок с 60% на цената на газа за август

69

Предложението за рекордните 60% идва от „Булгаргаз”. Има мнения, че проблемът с цената на природния газ може да се задълбочи в случай, че има забавяне на интерконектора с Гърция. 

„Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври“, обясни председателят на „Булгаргаз” по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В регулатора обсъдиха поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчаст.

От „Булгаргаз” признаха, че след спирането на доставките от „Газпром” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент. Заради това и не могат да изпращат прогнозна цена, каквото задължение имат по закон. Въпреки това от дружеството са оптимисти, че газ ще има и няма да има студена зима. Но не се знае на каква цена ще е синьото гориво.

Проблемът с цената може да се задълбочи и при забавяне на интерконектора с Гърция. Възможно е дори при всички изпълнени процедури закъснение да дойде от Азербайджан. Обсъжданият договор за дългосрочни доставки на втечнен газ също има много въпросителни. Оказва се, че газ по него може да започне да идва най-рано след 5 години. С коя компания се водят разговори, не стана ясно.

По публикацията работи: Пламена Сутева