Ще бъде ли допуснат руският външен министър на заседанието на ООН в САЩ?

blank
Кадър: YouTube

Русия потърси отговор на този въпрос от Съединените американски щати. По-рано Лавров изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

Ще бъде ли допуснат руският външен министър Сергей Лавров на заседанието на ООН в САЩ през септември? Това е въпрос, чийто отговор Русия потърси от Съединените щати.

Визовите въпроси са поверителни според законодателството на САЩ. Като страна домакин, Съединените щати имат задължение съгласно Споразумението за централата на ООН, да улеснят пътуването за представители на държавите членки на ООН. Това е заявил източник от американската постоянна комисия в ООН пред ТАСС, цитирани от Bulgaria on air.

Владимир Путин одобри Лавров за ръководител на руската делегация на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Седмицата на високо равнище ще се проведе от 20 до 26 септември. Изказването на представителя на Русия е предвидено за първата половина на деня на 24 септември.

По-рано Лавров изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. В него той посочва, че САЩ пренебрегват задълженията си, свързани с престоя в централата на световната организация в Ню Йорк. Въпросът за издаването на визи за руските дипломати е на дневен ред.

Забраната за издаването им беше една от първите санкции, които САЩ въведоха след началото на войната в Украйна.

По публикацията работи: Станислава Гавазова