Възстановени са две трети от „осмото чудо на света“

blank
Снимка: Pixabay

Става въпрос за коралите в Големия бариерен риф в Австралия, който често е наричан „осмото чудо на света“. На този етап две трети от рифа са възстановени. В началото на тази година властите на Австралия са отпуснали финансови средства в размер на 1 милиард долара за подобряване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

За първи път от 36 години насам, коралите в Големия бариерен риф в Австралия успяха да се възстановят значително. Често наричан „осмото чудо на света“, Големия бариерен риф в Австралия се връща към живот, според проучване на Австралийския институт за морски науки (AIMS), цитирано от местни и чуждестранни медии.

Досега две трети от рифа са възстановени. През последните пет години средното покритие от твърди корали в северната част на рифа е нараснало от 13 на 36 процента. През 2022 г. покритието в централен район нараства до 33 процента. Учените отбелязват, че въпреки окаяното състояние, коралите не са загубили способността си да се регенерират.

В същото време рифът остава уязвим поради изменението на климата, коралите продължават масово да се избелват. В южната част на рифа, който обикновено има по-високо покритие от твърди корали в сравнение с други региони, покритието е намаляло с 4 процента спрямо 2021 г.

През януари Австралия намери начин да спаси Големия бариерен риф. Властите на страната са отпуснали милиард долара – парите трябва да отидат за подобряване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

Големият бариерен риф е най-масивната жива структура в света. Дължината му е 2500 километра. Рифът страда от дълго време поради хищните морски звезди и глобалното затопляне, което предизвика повишаване на температурите в Тихия океан. Избледняването на коралите се свързва от учените с периоди на необичайна топлина.

По публикацията работи: Пламена Сутева