Учени частично съживиха органи на прасета, час след смъртта на животните

87

Учени с експеримент, при който съживяват органи на вече мъртви прасета

Свински органи са били частично съживени един час след умъртвяването на животните, предават Би Би Си.

Според учените това е пробив, който може да промени медицината, като увеличи броя на органите за трансплантация и да осигури на лекарите повече време за спасяване на човешки животи.

Изследването също така поставя под въпрос предположенията за това какво се случва в моментите между живота и смъртта. Експерти: Откритията са „наистина забележителни“ и „невероятно значими“. Когато сърцето спре да бие, организмът е лишен от кислород и хранителни вещества, които са му необходими, за да оцелее. Органите набъбват, кръвоносните съдове се свиват, а клетките – градивните елементи на телесните органи – започват да умират.

Смяташе се, че тази клетъчна смърт е бърза и трайна, но изследователи от Йейлския университет са отстранили част от тези щети при животни, които са били мъртви в продължение на един час. „Можем да възстановим някои функции на клетки в множество жизненоважни органи, които би трябвало да са мъртви. Тези клетки функционират часове, след като не е трябвало да функционират“, обясни професор Ненад Сестан.

От мозъка към тялото

През 2019 г. изследователският екип извърши подобен опит само с мозъци на прасета. Сега те са адаптирали технологията си, наречена OrganEx, за работа с цялото тяло.
Тя използва:

• Синтетична кръв за пренасяне на кислород в тялото. Тя не се съсирва, така че може да се движи по рушащите се кръвоносни съдове в прасето;
• Коктейл от 13 съединения за прекъсване на химичните процеси, които водят до умиране на клетките (т.нар. апоптоза), и за успокояване на имунната система;
• Устройство за ритмично изпомпване на течност около тялото, което имитира пулса на биещо сърце.

В експериментите, са участвали около 100 прасета и преди да бъдат проведени, са получили етично одобрение. Учените са направили дълбока упойка на животните и са спрели сърцата им. След като са били мъртви в продължение на един час, те са били свързани към системата OrganEx и са получавали възстановителен коктейл в продължение на шест часа. Анестезията е поддържана по време на експериментите.

След шестте часа учените препарират органите на прасетата, като например сърцето, черния дроб и бъбреците, и установяват, че те са частично съживени и някои от функциите им са възстановени. Въпреки това органите не функционират на същото ниво, както преди смъртта. „Ние доказахме, че действително можем да инициираме възстановяване на клетките на молекулярно ниво. Можем да убедим клетките да не умират“, каза ученият д-р Звонимир Врселя.

В един момент главите и шиите на прасетата започват да се движат спонтанно. Това би могло да е знак, че те възстановяват някои двигателни функции, но това ще се нуждае от допълнително проучване.

Неврологът д-р Дейвид Андриевич заяви, че това е „доста стряскащ момент“. Според него обаче това „не е показателно за каквато и да е умствена дейност на прасетата“.
Подобно на експеримента през 2019 г. в мозъка имало доказателства за възстановяване, но не е имало мозъчни вълни или електрическа активност, които да предполагат съзнание или осъзнаване. Необходими са още много изследвания, за да може технологията да бъде адаптирана за използване върху хора.

По публикацията работи: Силвана Димитрова