Мая Манолова с акция „Управляващите взеха народа за стадо“​

217

Мая Манолова и активисти на Изправи се България стовариха овце в импровизирана кошара на оживена бензиностанция в София

„Управляващите взеха народа за стадо, които не четат, не разбират, че цените на бензина са с левче изкуствено завишени и хората могат да бъдат баламосвани и ограбвани като тези овце. Мълчанието на агнетата си представяше управлението, че е народът с високите цени на бензина и на дизела. И докато хората си мълчат, управляващите да си крадат.“

Така представи акцията „Хората не са овце“ на столичната бензиностанция г-жа Мая Манолова. Акцията е част от кампанията на Изправи се България „АнтиСПЕКУЛА“, която започнаха миналия петък пред рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас.

От социалната партия поискаха отново цените на бензина и дизела да бъдат намалени с 1 лев, колкото е спекулативната печалба на търговците на горива. По думите на лидера на формацията от всеки литър гориво по едно левче печалба се разпределя от контролиращите бургаската рафинерия и управляващите, които осигуряват чадър на тази схема. „Така фирмата продава евтино руски петрол и продава прескъпо на бензиностанциите бензин и дизел и така печели по 1 лев.“ – обобщи Манолова.

Според нея няколко групи управляващи са се възползвали от тази схема, започвайки от Борисов, който играеше мач и карти с бившия шеф на Лукойл Нефтохим и през това време те не внасяха данъци в хазната. Втората група са Четворната коалиция, които издействаха от ЕС изключение за България да продължи да преработва руски петрол и сме единствената държава с излаз на море с такова изключение. Но въпреки това цените у нас скочиха непосилно нагоре.

„Досегашните управляващи, точно като тези животинки кротко си усвояваха заедно с фирмата по левче от всеки литър бензин. Дори тези тук овчици разбраха и другата измама с 25ст, защото бензиностанциите, които предоставят отстъпка от 25ст на гражданите, продават с 25ст по-скъпо, които после си ги пробират от държавата.“ Мая Манолова беше категорична, че по този начин едни 150 млн. лв. от Четворната коалиция с още нови 150 млн. лв. гласувани последния ден отиват към големите вериги бензиностанции. „Така Четворната коалиция почерпи големите бензиностанции два пъти с по 150 млн. лв.“

Лидерът на Изправи се България припомни, че няма основания за по високите цени на горивата, защото петролът Уралс е на цените от миналата година, акцизът, ДДС-то, цената на тока са все на същите нива. Просто ако тогава цената беше 2,30лв/л сега е 3,30лв/л.

Мая Манолова призова служебния кабинет незабавно да се заеме с цените на горивата – ревизия на рафинерията и на фирмите, които оперират в нея. Друга стъпка е държавата да предприеме мерки цените да паднат до нормалното ниво като държавата използва възможностите, че е акционер в рафинерията със „златна акция“, или държавата чрез свое дружество да купува евтиния уралски петрол, да го преработва и да го продава на нормални цени, а не с левче отгоре.

„Народът не е стадо, народът няма да търпи, от служебния кабинет се очакват действия да пресече схемите в газовите доставки, така и в цените на бензина и дизела.“ – завърши лидерът на Изправи се България.