Румънският премиер: Показахме, че сме готови за Шенген с направеното за Украйна

64

По думите на румънския министър-председател Николае Чука, Румъния се е превърнала в страна, която подкрепя Украйна на първа линия. Затова премиерът на Румъния очаква страната му най-накрая да влезе в Шенгенското пространство на ЕС

Румънският министър-председател Николае Чука заяви, че очаква Румъния, след повече от десетилетие чакане, да влезе в Шенгенското пространство на Европейския съюз. Очакванията са това да се случи преди края на годината, пише БГНЕС.

Това ще премахне дългото чакане по границите на Румъния с други държави от ЕС и ще повиши привлекателността ѝ за чуждестранните инвеститори. Брюксел ще се откаже от режима, който следи напредъка на Румъния в реформирането на съдебната система и изкореняването на корупцията след години на критики от страна на изпълнителната власт на ЕС, каза румънският премиер.

„Всичко, което направихме след началото на конфликта (в Украйна), показва, че сме готови да станем член на Шенген“, каза Чука. „Наистина очакваме всички останали лидери на ЕС да признаят всичко, което сме направили“, заяви той.

Макар да заяви, че не смята, че Русия ще нападне страна от НАТО и ще предизвика открит конфликт, сегашната война потвърждава повече от десетилетие предупрежденията на източните членове на алианса, че президентът Владимир Путин е склонен да си върне територии, контролирани някога от Съветския съюз.

„Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас“, каза 55-годишният Чука в интервю за агенция Блумбърг. „Ситуацията в момента, изглежда, пресъздава онзи разлом между западната и източната цивилизация – между свободните, демократични държави и автократичните режими“, посочи той.

Румъния, бивша комунистическа страна с население от почти 19 млн. души, която се присъедини към НАТО през 2004 г. и към Европейския съюз три години по-късно, се превърна в страна, която подкрепя Украйна на първа линия, след като Русия я нападна на 24 февруари.

По публикацията работи: Пламена Сутева