Любопитно

НАСА разкриват карти, на които показват как се разпространява топлината

Разкриването на нови карти от НАСА показва как рекордната топлина се разпространи в САЩ през месец юли. Жаркото време постави 150 милиона американци под предупреждение и доведе до десетки смъртни случаи в множество щати. Разбиващото рекорди трицифрено време повлия на широк кръг от щати, включително Юта, Тексас, Орегон и Ню Йорк. Излагането на топлина е свързано с повишен риск от хоспитализация за хора със сърдечни заболявания, влошаване на симптомите на астма и повишени нива на престъпност

Огромното въздействие на екстремните горещини – метеорологичен феномен, който е убил повече хора в САЩ от всеки друг – се разкрива в нови анимирани карти от НАСА, които показват как трицифрените метеорологични условия се разпространяват и поставят 150 милиона души под предупреждения през юли.

Температурите редовно надхвърляха 90 и 100 градуса, като Нюарк видя рекордните пет последователни дни на трицифрена топлина за първи път, а щатите, включително Тексас и Оклахома , отбелязаха пикове до 115 градуса. Жителите на Юта се задушиха по време на 16-дневна поредица от температури над 100 градуса.

Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че екстремните горещини са най-смъртоносното метеорологично явление в страната, което убива повече хора всяка година, отколкото торнадо, урагани или наводнения.
В окръг Тарант в Тексас, който преживява втория си най-горещ юли в регистрираната история, най-малко 12 души са загинали, като 10 от тях са открити в сгради, които или нямат климатик, или където климатикът е изключен или не работи.

Най-малко 14 смъртни случая в Орегон са свързани с горещата вълна, а множество смъртни случаи, свързани с горещината, са докладвани в Ню Йорк, Ню Джърси и други щати. Говорител на Националния център за здравна статистика на CDC каза, че данните за смъртните случаи, свързани с горещината, все още не са налични за юли. Те отбелязаха, че през май и юни са докладвани 18 смъртни случая, свързани с горещината, но казаха, че тези числа са „непълни“.

Топлината може да бъде опасна за здравето по няколко начина. Топлинното изтощение, което може да доведе до топлинен удар, може да доведе до мозъчни наранявания или дори смърт, според Министерството на здравеопазването и човешките услуги.

Излагането на горещо време също е свързано с повишен риск от хоспитализация за хора със сърдечни заболявания, влошаване на симптомите на астма, дехидратация и дори повишени нива на насилствени престъпления и самоубийства.

Това е втора поредна година, в която някои американци се борят със знойното време. Миналата година гореща вълна обхвана северозападната част на Тихия океан, убивайки 116 души в Орегон и още 112 във Вашингтон – което го прави най-смъртоносното събитие, свързано с времето в историята на този щат.

Екстремното време от това лято обхвана не само Съединените щати , но и целия свят, с хиляди смъртни случаи в Европа и Азия, тъй като и двата континента се сблъскват ден след ден с рекордни температури.

 

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца