Къщата музей на Яворов в Чирпан със страхотна инициатива

44

Страхотна инициатива ще започне през месец септември. Ценни книги ще бъдат реставрирани, с подкрепата на регионални и общински културни институти на Национален фонд „Култура“

От медия „Нова Вест“ се свързахме с къщата-музей на „Пeйо К. Яворов“ град Чирпан. Оттам ни разказаха, за тяхната страхотна идея. Три от най-ценните книги ще бъдат реставрирани.

Това са „Подир сенките на облаците“, с личните поправи на Яворов, подпечатана с печата на семейство Яворови. Другата книга е  „Фауст“ от Йохан Волфганг Гьоте, която д-р Кръстьо Кръстев подарява на Яворов и с това издание той е заклевал четниците в Македония, тъй като по онова време все още е липсвала Библия.

В третата книга са събрани 12-те броя от яворовия издаван вестник „Свобода или смърт“ 1903 г. Целта й била да подготви българите за предстоящото Илинденско-Преображенско въстание. Този вестник е по идея на Гоце Делчев.

В Народната библиотека направиха експертиза и след като вече проекта е одобрен, ще се започне работа от септември. За всяко от изданията има по 6 месеца работа. До края на 2023 би трябвало да приключи проекта, допълниха от музея.