Колко сте стресирани, според това каква е косата ви

104

Проучване предполага, че концентрацията на кортизол в косата може да покаже колко сте стресирани. Изследователите са изследвали нивата в косата при близо 1300 жени в Мексико и Исландия. Най-петата стресирана жена има близо една четвърт по-висока концентрация на кортизол. Досега учените можеха да открият хормона на стреса само в кръвта, урината или слюнката

Екипът каза, че резултатите предполагат, че измерването на хормона в косата може да бъде добър начин за идентифициране на хроничния стрес, съобщават dailymail.

Състоянието може с течение на времето да причини безпокойство, безсъние, високо кръвно налягане и дори отслабена имунна система. Изследователите са взели косата от корена и са анализирали с машина участъка с дължина 3 см, който е най-близо до скалпа. Косата расте с 1 см на месец, така че зоната представлява последните три месеца. След това на същите жени беше дадена анкета с 10 елемента, питайки ги колко стресирани се чувстват. Въпросите им задаваха степента, в която „намират живота си за непредвидим, неконтролируем и претоварващ“.

Те отговориха по петобална скала и изследователите разделиха респондентите на пет групи въз основа на общите им резултати, които показват колко стресирани са били. Жените, които са в горната пета позиция за нива на стрес, са имали 24,3% по-високи нива на кортизол от тези в долната пета, показват резултатите.

Авторът на изследването д-р Ребека Линч от университета в Рейкявик каза, че това предполага, че измерването на кортизола в косата може да бъде обещаващо при диагностицирането на хроничен стрес. Изследователите пишат: „Връзка между възприемания стрес и [концентрацията на кортизол в косата] беше открита в извадка от жени от два различни географски и културни среди..

Въпреки че стресът не е единствената причина за неговото производство, той е наречен „хормон на стреса“, защото се освобождава, когато тялото е в режим „борба или бягство“. Обикновено тялото произвежда по-високи нива сутрин и по-ниски през нощта.

По публикацията работи: Силвана Димитрова