До колко са верни убежденията, че кафявата захар е полезна

62

Захарта е бялата отрова, докато кафявата захар е същата, но с този цвят, поради наличието на меласа

„Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра“ – това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, предават БГНЕС.

„Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси”, каза диетологът Алексей Ковалков.

„Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва той.

Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от „класическата“ бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава „оцветена“ захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.

„Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен“, твърди диетологът.

По публикацията работи: Силвана Димитрова