Любопитно

Проучване: ниската заплата води до бърза загуба на памет

Печеленето на по-малко от две трети от средната заплата е свързано с когнитивен спад. Проучване на Колумбийския университет разглежда спада при около 2900 възрастни на 50 години. Тези с най-ниските заплати остаряваха с допълнителна година за всеки 10, които работят. Хората, които са получавали по-малко от две трети от средната заплата, са претърпели по-бърза загуба на памет, отколкото колеги с по-добра заплата

Средните заплати спаднаха най-бързо от повече от две десетилетия през април на фона на кризата с разходите за живот. Смята се, че около 900 000 души живеят с деменция в Обединеното кралство, като се очаква процентът да се увеличи със застаряването на населението, предават dailymail.

Цифрата е около седем пъти по-висока в САЩ, твърдят благотворителни организации. Проучване разглежда заплатите, получени от близо 3000 души от 1992 до 2004 г. Всички участници, които са били на възраст около 50 години, когато проектът започна, бяха разделени на три групи въз основа на доходите си: тези, които винаги са получавали ниски заплати през периода, тези, които понякога са получавали, и тези, които никога не са получавали.

След това изследователите използваха тестове за памет, за да проверят колко бързо е намаляла скоростта на мозъка им между 2004 и 2016 г. Резултатите показват, че хората с постоянно ниски заплати по време на разцвета на кариерата си имат значително по-бърз когнитивен спад в по-късните години. Тези с по-ниски заплати през целия 12-годишен период отбелязаха 10% повече спад от тези с по-добри заплати. Това е еквивалентът на остаряването на мозъка им с приблизително една допълнителна година в продължение на десетилетие, изчислиха експерти.

Водещият учен д-р Катрина Кезиос каза: „Продължителното излагане на ниски заплати през годините на пиковите доходи е свързано с ускорено влошаване на паметта по-късно в живота.“ Проучването не очертава причините, поради които ниските заплати са свързани с когнитивен спад. Той причинява спад в паметта, езика и уменията за решаване на проблеми, както и деменция. Но предишни изследвания показват, че това може да се дължи на хората с ниски заплати, които живеят по-нездравословен живот. Това включва лоша диета, пушене и повече алкохол.

Хората с по-ниски доходи също са склонни да имат по-лошо сърдечно-съдово здраве и високи нива на диабет, които са други рискови фактори за деменция. Изследователите казаха, че трябва да се направят допълнителни проучвания, за да се установи как увеличаването на минималната заплата може да намали нивата на когнитивен спад. Старши автор д-р Адина Зеки Ал Хазури каза: „Нашите открития показват, че социалните политики, които подобряват финансовото благосъстояние на нископлатените работници, могат да бъдат особено полезни за когнитивното здраве.

„Бъдещата работа трябва стриктно да проучи броя на случаите на деменция и излишните години на когнитивно стареене, които биха могли да бъдат предотвратени при различни хипотетични сценарии, които биха увеличили минималното почасово заплащане.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Ще бъдеш унищожен. Тежки думи към Ивелин Михаилов

Драмите в партия Величие продължават. Неформалиният лидер ивелин Михаилов получи заплаха за живота си, а…

преди 10 часа
  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 5 дни
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 5 дни
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 5 дни
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 5 дни
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 5 дни