Символично предаване на властта: Президентът представя кой е служебният премиер

95

Новите министри ще положат клетва. Служебните министри и премиер поемат управлението. За служебен премиер е избран Гълъб Донев

47-ото Народно събрание остава в историята. Указът на Държавния глава разпуска парламента от днес. Със същия документ президентът насрочи извънредни избори за 2 октомври.

С друг свой указ Румен Радев назначи служебно правителство, което от днес застава начело на държавата.

За служебен премиер е избран Гълъб Донев, който заемаше поста служебен социален министър в предишното правителство на Радев.

Официалната церемония е в Гербовата зала в Президентството от 12.00 часа, предаде Нова. Очаква се Държавният глава да представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца.

След официалната церемония в Президентството новият премиер Гълъб Донев ще се срещне с доскорошния министър-председател Кирил Петков в сградата на Министерския съвет. Там символично ще бъде предадена властта.

В Министерски съвет ще се срещнат и всички нови и стари министри. Оттам те се отправят към ресорните ведомства, за да изпълнят церемониите по отдаване на поста. Очаква се новите министри да съобщят приоритетите си. Така на практика се поставя началото на двумесечното служебно управление.

По публикацията работи: Станислава Гавазова