Ракшиев, ПП: Не е важно дали ГЕРБ ще са първи на изборите, а дали ПП, ДБ и БСП ще съберат повече от 121 депутати

148

Това каза Александър Ракшиев от „Продължаваме промяната“. „За 7 месеца положихме началото на една истинска промяна. Най-големият негатив на ПП е, че започнахме без парламентарен опит“, допълни той

За 7-те месеца работа в НС положихме началото на една истинска промяна в редица сфери. Имаше още много какво да свършим, но трябва да мислим в контекста на времето, с което разполагаме. Това каза в ефира на БНТ Александър Ракшиев от ПП.

„Да започнем с темата за съдебната реформа – там не успяхме да доведем нещата докрай, но положихме добри основи. Като промяна на Закона в съдебната власт, с който дадохме по-голяма независимост на европейската прокуратура. Един от проблемите на българското правосъдие е, че има монопол върху досъдебни производства от страна на българската прокуратура. Другият проблем беше, че българската прокуратура имаше твърде много лостове за вмешателство в работата на европейската прокуратура. Може да се каже, че монополът върху повдигането на досъдебното производство е разбит, което е много добро начало за това, което обществото очаква от съдебната система – да раздава правосъдие“, каза Ракшиев.

Заяви също, че в борбата с корупцията са постигнали прогрес при опитите да бъдат пресечени корупционните потоци. „Капитан Андреево“ влиза в тази графа, успяхме да осветлим една схема, която е течала в продължение на 10 години. Прихъдот вече отива в държавната хазна, каза Ракшиев.

Най-големият негатив на ПП е това, че започнахме без парламентарен опит. Това позволи на опозицията да безчинства с процедурни хватки върху парламентарния процес. Позитивът от този опит, е че не сме плаха и неопитна политическа сила, а напротив. В следващия парламент няма да губим време да се учим как да противодействаме на тези парламентарни хватки. Натрупахме боен опит със сигурност, каза Ракшиев.

Далище се явят с ДБ заедно на избори трябва обаче да бъде обсъдено от колективните органи. Решението ще бъде взето и след като много вимателно се запознаят със социологията.

Категоричен е, че при изборите не е важно дали ГЕРБ ще са първа политическа сила.

„Въпросът не е дали ГЕРБ ще е първа политическа сила, тук истинският въпросът е дали ПП, ДБ и БСП ще съберат повече от 121 депутати. Защото, ако трите формации имаме мнозинство, няма значение кой ще е първа, втора или трета политическа сила, важно е, че мнозинството ще бъде при нас и дали с първия или втория мандат, ще имаме едно устойчиво правителство, което се надявам да се задържи поне 4 години“, каза Ракшиев.

Той потвърди, че се очаква регистрацията на ПП като партия.

По публикацията работи: Станислава Гавазова