Нинова: Ще следя дали новото ръководство или президентът търгуват с оръжия за Украйна

442

Според вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, президентът вече два пъти е „употребил БСП“, за да се издигне на сегашния си пост, и два пъти е предал БСП. Тя заяви, че ще следи дали търгува новото ръководство на министерството или президентът Радев през служебния кабинет с оръжия за Украйна през трети страни. Нинова смята, че се очертава правителството да бъде реваншистко към БСП

Изявление направи досегашният вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Това се случи по време на церемонията по предаването на властта в министерството.

„Предавам управлението на министерството с три добре свършени неща, един въпрос, който търпи продължение и то бързи действия и няколко препоръки и съвети към новия министър, както и ще коментирам един много широк обществен въпрос“, заяви Нинова.

„Трите добре свършени неща, които предават и се надявам новото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията да продължи, са:

Първо – добрата политика, която водихме към работодателските организации и фирмите, доведе и до европейското признание за България, въпреки всички кризи, да бъдем поставени на първо място по промишлено и индустриално производство. Г-н Стоянов ще се убеди като влезе вътре, че то не е от производство и търговия с оръжия и ток, а от реална икономика и индустрия. Надявам се в следващите два месеца да може да удържи първото място за България в Европа.

Второ – свършихме много добра работа за държавните предприятия и оздравяване на държавната собственост. Когато дойдох тук кано министър казах, че един от първите ни приоритети ще бъде политиката в държавните предприятия, и че ще докажем, че държавната собственост може да се управлява публично, прозрачно и да печели. И това се случи – спряхме кранчетата на източване, спряхме рекета върху фирмите, отрязахме обръчите от фирми, които бяха обрасли в държавните предприятия. резултатът е следният – оставяме държавните предприятия с платени на държавата 20 млн. лева дивидент, с върнати кредити в размер на 19 млн. 254 хиляди лева и с натрупани средства в сметките на предприятия в размер на 46 млн. и 106 хил. лева. Заедно с този успех и оздравяване на държавните предприятия, проведохме много силна социална политика, средно заплатите в държавните дружества се увеличиха с 12% плюс други социални придобивки, като ваучери за храна и средства за почивка.

Трето – потребителската тема. За първи път темата “потребители“, тяхното здраве, спекула, цени, злоупотреби с хората стана приоритет номер едно на Министерството на икономиката и индустрията. Направили сме за тези шест месеца над 13 хил. проверки – магазини, бензиностанции, нощни заведения с една цел – защита на потребителя. Защото човекът е най-важен в политиката. Знаете напоследък и уникалния случай как за три дни вдигнахме темата за райския газ и беше приет на две четения закон, който забранява неговата продажба на деца“.

Остава един въпрос, по който още много трябва да се работи – темата за язовирите. Оставям на новия министър един доклад на Междуведомствената група от над 10 министерства и агенции, който дава пълна представа за състоянието на язовирите в България – собственост, стопанисване, контрол, проблеми. Предала съм в прокуратурата доклада на Сметната палата, който доказва, че 500 млн. лева са изхарчени незаконно за ремонт на един язовир. Очакваме г-н Гешев по тази тема да си свърши работата.

Корнелия Нинова допълни следното:

„Предстои много работа, тъй като нашият екип изготви цялостна програма как да се действа оттук нататък с общини, собственици, законодателни промени, които за съжаление няма да могат да се случат, тъй като парламентът не работи. Казах и на г-н Стоянов: “Постарайте се в следващите два месеца да няма прелели язовири, скъсани стени и да изложите хората и стопанствата на някаква опасност“.

Информирах за това, че по мое време се опитаха 20 язовира да бъдат дадени на концесия или под наем. Препоръчвам на новия министър да не го прави. Аз спрях тези концесии и давания под наем, уверявам ви, че хората, които ги взимат за гледане на риба, не проявяват необходимата отговорност към съоръжението и сигурността на населението. Така че ние ще следим много зорко какво се случва по тази тема.

Въпросът, който казах, че е много широко обществено обсъждан – оръжия, производство на оръжия, търговия с оръжия, износ за Украйна. Изговориха се много лъжи и манипулации – за нелегален износ, през трети страни, за посредници, за комисионни в офшорки. Много лъжи и манипулации и срещу тези, които ги изговориха, съм завела дела. Надявам се г-н Стоянов да види истината и да опровергае всички тези твърдения.

И още нещо – комисия не е провеждана от 27-и юни. Има натрупани над 200 заявления за близо 1 млрд. евро., които чакат решение. От тях около 600 млн. евро са за Полша. Оттук нататък ще следя всеки ден какво решение се взима, за къде тръгва това оръжие и ще задавам същите въпроси, на които ми се налагаше да отговарям аз 6 месеца. Ще търгува ли новото ръководство на министерството или президентът Радев през служебния кабинет с оръжия в Украйна през трети страни? И един патрон као излезе за Полша ще питам “Къде отива?“, “Имате ли гаранции, че не отива в Украйна?“, “Имате ли гаранции, че няма офшорни фирми и не се взимат комисионни?“.

Искам да благодаря на целия екип на Икономиката и индустрията, с които свършихме добра работа, оставяме добро наследство. Надяваме се новият екип да продължи доброто и да продължава да се бори с корупционните схеми, които сме разкрили и сме дали в прокуратурата – това е докладът на Сметната палата да всичко, което се е случвало в ДКК по отношение на – незаконно ремонтирани язовири, незаконно изграден водопровод да Перник, незаконно строителство на правителствения комплекс. Всичко това е констатирано от органите на държавата, а от нас досега е предадено в прокуратурата и очакваме г-н Гешев да си свърши работата.

На журналистически въпрос за БСП и служебния кабинет Нинова отговори: По коментарите на журналисти, политолози и анализатори, виждам какво е най-отличителното за правителството. Заглавията са „Анти-БСП“ и „Анти-Нинова“ правителство. Очевидно правителството ще бъде реваншистко към БСП, ще се използва кампанията, за да бъде злепоставяна БСП, за да се измислят и представят пред обществото компромати срещу БСП. Както виждате на мен президентът е обърнал специално внимание. Не знам с какво съм заслужила цялото правителство да бъде наречено „Анти Нинова“. Специално внимание, имам предвид г-н Стоянов. Аз специално съм удостоена с тази чест да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, да назначи например г-н Михайлов от Кинтекс, срещу него поне има две дела, срещу г-н Стоянов има само проверка.

Но иначе по същество. Както казва мъдрият български народ – всяко зло за добро. С действията си за 1 час президентът свърши нещо, което аз не можах за 1 година – отвори очите на българските социалисти. Че два пъти употреби БСП, за да стане президент и два пъти ги предаде. Сега поне съм спокойна за партията, че знае за какво става дума“.