Експерт: какви грешки допускаме при съхраняването на храна през лятото

70

Неправилното съхранение на плодовете и зеленчуците през лятото води до тяхното преждевременно разваляне. Най-основното правило, което всички ние трябва да спазваме е това, да не взимаме повече количество храна, отколкото ни е необходимо

Старши мениджърът на службата за експресни доставки в Москва Юлия Лемешева казва, че е необходимо да се спазват правилата и да не се купуват ненужни неща, за да се избегне похабяването на храна.

Според нея плодовете се съхраняват напълно само три дни след брането им, след което започват да съхнат. За да удължите срока им на годност, те трябва да се съхраняват в голям съд в хладилника и да не се докосват излишно. Плодовете и зеленчуците е добре да не се мият, преди да се съхранят, защото водата ускорява влошаването на качеството им.

Зеленчуците трябва да се съхраняват отделно от плодовете и от горските плодове

„При някои плодове се отделя етилен, който им позволява да узреят след прибирането на реколтата, но той има вредно въздействие върху зеленчуците, които се намират наоколо“, обяснява тя.

Тиквичките е най-добре да се съхраняват на студено място, а карфиолът да се раздели на розички, да се постави в буркан и да се поръси с морска сол. Това ще ги запази за поне седмица.

Картофите трябва да се държат в сандъче за зеленчуци, далеч от лука и чесъна, за да не покълнат.

„Важно е да не купувате повече храна, отколкото ви е необходима, за да не се налага да я изхвърляте”, съветва Лемешева.

По публикацията работи: Силвана Димитрова